Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Steertec har firedoblet overskuddet på to år

14.03.2017

De har doblet staben, firedoblet overskuddet på to år og investert 30 millioner for å doble sine lokaler. De tyske eierne av Steertec Raufoss har ingen planer om å flytte denne produksjonen noen steder.

 

– Nei, selvfølgelig ikke, sier plant manager for Steertec Raufoss, Thomas Häfner.

Og vi nevner det kun fordi han selv får dette spørsmålet veldig ofte. Altså hvorfor de ikke bygger en fabrikk i Polen eller en til i Kina, eller et annet land der lønnskostnadene er vesentlig mindre enn i Norge.

De ansatte her har den kompetansen og erfaringen vi vil ha. Det er her på Raufoss vi finner de riktige ansatte. Vi vil kun ha de beste delene, og de lages aller best her på Raufoss, sier han, på vegne av hele staben på 72 mennesker (dobbelt så mange som i 2010/11).

Dessuten er nærheten til den enorme kompetansen som befinner seg i de andre bedriftene på Raufoss en stor styrke for dem.

Det er tyske Willi Elbe group som eier Steertec og det var de som så mulighetene da Raufoss ASA ble delt opp og solgt for over ti år siden. Bedriften levde en stund innenfor portene til Raufoss industripark men flyttet til Prøvenfeltet på Raufoss i 2010/11.

Måtte utvide

Steertec lager aluminiumsdeler til styresystemene til BMW, Mercedes, Porsche og Audi. Eierne har to fabrikker i Tyskland, en i Sveits, en i Mexico, en i Bulgaria og en i Kina. Der settes de ulike delene sammen, og alle disse fabrikkene får jevnlige leveranser fra Raufoss.

– Vi har rundt 900 ansatte i hele verden. Steertec Raufoss er kjernen i vår virksomhet, sier Häfner.

– Ja, og nå har markedet tatt helt av. Alle fabrikkene trenger flere deler og de lager her, legger han til.

For få år siden sendte de av gårde tre millioner deler i året, nå produserer de seks millioner deler og innen får år skal de levere ti millioner deler til hele verden. Det er derfor de nå har bygd på fabrikken på Prøven. De har faktisk bygd den mer enn dobbelt så stor og inkludert et kaldlager i hver enda teller de nesten 7000 kvadratmeter.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med Vestre Toten kommune og er storfornøyd med entreprenøren Betonmast som satte opp bygget, sier Häfner.

Det nye bygget representerer en investering på omtrent 30 millioner kroner. En liten titt i de økonomiske tallene viser at Steertec hadde et overskudd på cirka fire millioner kroner i 2013, de litt mer en doblet dette til 9,7 millioner året etter og fortsatt en formidabel vekst da resultatet i 2015 viste 17,6 millioner kroner.

Tysk kulturkrasj

Den tyske sjefen er på Raufoss en uke hver måned og da legges det mange planer for drift for de neste ukene. Resten av tiden er han stasjonert på hovedkontoret i Tyskland. Han har vært med siden 2008 og innrømmer at det ikke bare var lett å overføre tyske forretningstanker til en norsk bedrift.

– Nei, vi har en litt annen måte å lede på. I stedet for å tilpasse bedriften og de ansatte til vår måte å gjøre ting på i Tyskland, har vi måttet endre oss litt, sier han og ler litt.

– Det er ulik bedriftskultur, men vi lyttet og forsto etter hvert. Blant annet så sitter vi sammen, og bestemmer ting sammen, sier han.

Robotfabrikk

Den høyt moderne produksjonslinjen i fabrikken er et imponerende skue. I kaldlageret i vestenden kommer aluminiumsemnene inn. De kuttes i riktige lengder og kjøres inn i store ovner for å endre struktur, gjøre de mer mottakelig for bearbeiding. Deretter smøres de med en hemmelig oppskrift før robotene tar over. En lang serie med roboter utfører ulike presseprosesser til ulike deler og i andre enden komme ferdige delprodukter ut. Noe maskinering tar også robotene seg av. To av de største om mest kompliserte robotene er montert av IDT på Lena. Den siste av disse to settes snart i produksjon.

Så er det ny runde i ovner – for herding – før delene pakkes og sendes ut gjennom veggen til nytt kaldlager. Der er det store reoler merket med hvilke land delene skal til.

– Når vi får opp full produksjon i de nye lokalene vil det gå leveranser herfra daglig, sier Häfner.

Det jobbes fem skift i bedriften og produksjonen går hele døgnet sju dager i uken. Det er lite rent produksjonsarbeid som hviler på de ansatte, men mye vedlikehold og ettersyn av robotene som gjør jobben. Dette krever igjen høy kompetanse og Steertec har for tiden inne to bachelorstudenter som jobber med sine oppgaver hos dem og de har også flere lærlinger fra Raufoss videregående innen flere fagfelt.

– Det er god måte å rekruttere nye ansatte på, forteller gruppeleder på vedlikehold Rune Nyborg.

Artikkelen er hentet fra Oppland Arbeiderblad

Geir

Tilbake til aktuelt