Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Oppsving, mot alle odds

24.03.2017

44 ansatte i verktøyfabrikken Raufoss Offshore AS beholder trolig sine arbeidsplasser etter to tunge økonomiske år for bedriften.

 Konkursspøkelset er lenger unna enn for bare noen måneder siden, bekrefter Claus Erik Haugen, ny daglig leder i bedriften siden februar i år. Etter knallrøde tall i kjølvannet av oljebransjens knall og fall, har den tradisjonsrike bedriften i industriparken fått fotfeste igjen.

Betalingsavtaler

Avtaler om nedbetaling av skyldige beløp til bank og leverandører er i havn ved inngangen til våren. Claus Erik Haugen har sier det var helt nødvendig med restrukturering av hele virksomheten.

– Tosifrede millionunderskudd i både ett og to år på rappen, var ingen lystig start for deg som ny daglig leder?

– Det så ikke ut, for å si det slik. Vi tok fatt, skaffet nedbetalingsavtaler, men har ikke tilført selskapet kapital. Vi tok også en vellykket runde hos kundene våre, først og fremst her i industriparken.

Omorganisert

Raufoss Offshore AS satset voldsomt med store investeringer like før krakket i oljebransjen. Claus Erik Haugen sier krisen kom kastende på bedriften.

Hver stein måtte snus for å unngå en «over og ut» situasjon. Verken Haugen eller tillitsvalgt skylder på daværende eier og administrerende direktør.

– Ny ledelse var også ett av tiltakene?

– Det går ikke an å skylde på Atle Dragerengen, som nå eier over 11 prosent via sitt selskap, og selv er inne i en ny lederstilling. Foruten min inntreden i februar har vi ansatt Tom Pettersen fra Raufoss som økonomisjef.

Jostein Grøndalen, ny hovedtillitsvalgt for alle de 34 verktøymakerne organisert i Raufoss jern- og metall (Fellesforbundet), kritiserer ingen, men er glad for endringene i ledelsen.

– Vi er veldig positiv til Claus Erik Haugen som ny sjef. Samtidig er vi glad for å ha beholdt alle våre 34 dyktige verktøymakere i en vanskelig tid. Ære være Raufoss industripark, også. Samholdet og samarbeidet mellom bedriftene er godt. Mange av bedriftene ønsket alt vel for Raufoss Offshore AS da det gikk så dårlig, sier Grøndalen, om selskapet som har Vik Eiendom AS i Oslo, og Komm-In AS (investeringsselskap) som de to største eierne.

Naboene bestiller

Tre firedeler av omsetningen er knyttet til kunder i industriparken. Det være seg oppdrag knyttet til engineering, maskinering/CNC, sveising, herding, installasjon og mye annet. Oppdrag for Nammo Raufoss, Steertec i Prøvenfeltet, Raufoss Technology, FMC på Kongsberg med flere.

Når det for går så bra med bedriftene i for eksempel Raufoss industripark, drypper det også på verktøybedriften Raufoss Offshore.

– Vi har budsjettert med en årsomsetning på 44 millioner kroner i 2017. Det vil si en million kroner per ansatt. Går det slik vi håper og tror blir det også et lite overskudd.

– Ordrene fra naboene gir dere et løft?

– Ja, selv om januar og februar ikke var gode måneder for oss. Nå har det endret seg med mange oppdrag i mars, april, mai og juni. Da vil vi tjene penger for å kunne dekke forpliktelser.

– Opp til oss

Satsing på produksjon for plastindustrien, ikke minst i industriparken (Raufoss Water & Gas, Plastal, Kongsberg Automotive med flere) er neste skritt for å kunne styrke virksomheten og 44 arbeidsplasser.

– Nå er det opp til oss om vi skal lykkes fullt ut. Jeg tror vi får det til, fordi vi merker stor etterspørsel fra eksterne kunder. Lykkes vi, kan vi med tid og stunder si det var mot alle odds.

Sak hentet fra Oppland Arbeiderblad.

Geir

Tilbake til aktuelt