Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Dolphitech sikrer flyturen din

27.03.2017

Ikke mange Toten-bedrifter forhandler og selger sine produkter til flyprodusenter som Airbus og Boeing. Dolphitech AS på Raufoss gjør det.

 I disse dager går sju spente medarbeidere i den gamle RA-høyborgen på Raufoss og småtripper i spenning. De venter på en svært viktig avgjørelse hos flyprodusenten Airbus.

– De har lovet oss sertifisering i løpet av mars, sier administrerende direktør Jan Olav Endrerud til Oppland Arbeiderblad.

Døråpner

En sertifisering av Airbus betyr at Dolphitechs ultralydinstrumenter er godkjent og anbefalt brukt for å kvalitetssikre de aller nyeste Airbus-flyene der mye av materialene er moderne komposittmaterialer. Raufoss-bedriften fikk tilsvarende godkjenning hos Boeing i 2014.

Selskapet kunne nylig notere United Airlines som ny på kundelista. Den ferske avtalen med United Airlines sees også på som svært viktig for bedriften på Raufoss siden United har både Airbus-fly og Boeing-fly i sin flåte.

Fly og bil

Dolphitech er av de yngre bedriftene i Raufoss industripark. Bedriften som nå teller sju ansatte, utvikler ultralydinstrumenter som finner skader i eller kvalitetssikrer alle typer materialer, men først og fremst i komposittmaterialer. Komposittmateriale som for eksempel karbonforsterket plast, brukes i de nyeste flyskrogene.

Skader i komposittmateriale er ikke lett å se med det blotte øyet, slik som en skade i aluminium eller stålkonstruksjon.

Store kunder

– Komposittmaterialer er moderne materiale som i stadig større grad blir brukt i fly, biler, vindmøller, ja i en rekke produkter der lav vekt og høy styrke er viktig, sier Endrerud.

Boeing, Airbus, VW, Audi, Lamborghini, BMW og General Motors er blant de store kundene til Dolphitech.

– Flybransjen er krevende å komme inn i. Det er sterke reguleringer rundt denne type inspeksjoner. Du må være skrevet inn i kvalitetsprosedyrene hos kundene for å få tilgang til deres produkter. Det er en krevende prosess, men når du først er inne så er det gull, sier Endrerud.

 

Dolphitechs ultralydkameraer utvikles, produseres og monteres lokalt.

Instrumentene er til nå utviklet, produsert, montert og testet i industriparken på Raufoss. Men nylig er sammenstilling og sluttkontrollen satt bort til Hapro på Jaren.

Det ferdige produktet består av et ultralydkamera med tilhørende dataprogramvare. De selges dette i en koffert som brukes av serviceteknikere i blant annet bil- og flybransjen.

Komplett

Dolphitech er nå i ferd med å utvikle 2. generasjon kamerasystemer. Bedriften ser dette som den egentlige industrialiseringen av teknologien.

Et av konkurransefortrinnene til Dolphitech, er slik de selv ser det, at de tilbyr komplette løsninger for brukeren. Det nyeste apparatet kan brukes på alle materialtyper og er mye mer anvendelig enn første generasjon.

– Det øker våre markedsmuligheter betraktelig, sier Endrerud.

Lamborghini

Eksempelvis er et system utviklet for VW Group og brukes blant annet i testing sportsbilene Lamborghini Huracan og Audi R8.

– Instrumentet selges til verksteder rundt i verden. Mekanikeren kan kople vårt system til en PC. Og på egen skjerm kan han enkelt klikke på hva slags bil, årsmodell og hvilken del av bilen han skal teste. Vårt kamera blir da konfigurert med de riktige opplysningene, og tar et bilde som sammenliknes med et originalbilde av hvordan delen egentlig skal se ut. På denne måte blir avvik enkelt funnet, sier forskings- og utviklingssjef Eskil Skoglund.

Enkelt å bruke

Systemets enkle bruk gjør at operatøren kun trenger noen timers opplæring i motsetning til flere tusen timer på tradisjonelle ultralydsystemer.

I forbindelse med avtalen med United Airlines reiste Dolphitech til Houston, Los Angeles, San Francisco for å drive opplæring av Uniteds ansatte.

Langsiktig

De økonomiske tallene for Dolphitech er ikke slik at eierne har tjent seg rike på produktet ennå. Men dette er en type selskap der det ligger store kostnader i utviklingsfasen. Forventningene er derimot store for framtida.

 

Sak hentet fra Oppland Arbeiderblad

Geir

Tilbake til aktuelt