Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Rullatorer sikres med valutakjøp

19.04.2017

Med sine rullatorer surfer Gjøvik-selskapet Topro på eldrebølgen i Europa og handler valuta for 100 millioner kroner i året.

 

Turid Hagen står ved samlebåndet. Fabrikkarbeideren kontrollerer rullatorene og pakker dem i esker.

– Du må ikke spørre hvor gammel hun er da, sier administrerende direktør Rune Midtun (60) i Topro.

Hun smiler.

– Jeg er faktisk den aller siste nyansatte her – og det i en alder av 64 år. Jeg kom hit for to år siden etter lang erfaring i servicebransjen. Dette synes jeg er gøy, sier Hagen om sin nye arbeidsplass.

De aller fleste rullatorene hun legger i esker, skal eksporteres. Hennes arbeidsgiver har lagt opp en valutastrategi for å sikre stabile inntekter og kostnader.

90 prosent ut

På begynnelsen av 2000-tallet utviklet Topro sammen med professor og designer Per Farstad rullatoren «Troja», som var laget av aluminium og ikke stål, som den gang var det vanligste materialet man laget produktet av.

Attføringsbedriften på Gjøvik skapte med ett et kommersielt produkt.

– Vi har frem til nå produsert over en million rullatorer. I fjor solgte vi 90.000 enheter. I år har vi budsjettert med et salg på 100.000 rullatorer. Jeg vil påstå at det er vi som har skapt et premiummarked av rullatorer i Europa, sier Midtun.

Nesten alle rullatorene Topro produserer, går ut av landet.

– Eksportandelen vil i år bli på over 90 prosent. Hver dag kjører en trailer fra Gjøvik med i gjennomsnitt 625 rullatorer til kontinentet, sier Midtun.

Skal hindre tap

Størstedelen av salget av firehjulingene går til Tyskland og Nederland.

– Vi leverer også rullatorer til hele Norden og land som England, Sveits, Japan, Sør-Korea, Kina og Australia, sier Midtun.

Gjøvik-bedriften surfer ikke på svak norsk krone. Selskapets ledelse sikrer seg heller mot valutasvingningene gjennom salg av euro.

– Valutakurser skal ikke ødelegge selskapets profitt, sier controller Elin Vaag i Topro.

Bedriften kjøper inn deler og komponenter i dollar fra Kina og selger veldig mye av produktene i euro.

– Derfor selger vi euro enten i spotmarkedet eller ved eksempelvis opptil toårig terminhandel til fast kurs. Det gjør vi for å sikre en stabil kurs på inntektene. Med denne strategien kan vi gå glipp av toppnivåer, men samtidig unngår vi bunnivåene, sier Vaag.

Stor valutahandel

Økonomisjef Arnfinn Kleven opplyser at rundt 45 prosent av Topros varekostnader er direkte valutarelatert, og har avtalte valutavekslinger med selskapets bank.

– I fjor solgte vi valuta for 8,2 millioner euro og kjøpte fem millioner dollar, og 30 millioner norske kroner. Det er kun euro vi har overskuddslikviditet på, sier han.

Dermed handler Topro utenlandsk valuta for rundt 100 millioner norske kroner.

– For bedriften hadde det vært en fordel å handle alt i én valuta, sier Kleven.

Jakter etter investorer

Rullatorsuksessen medførte at Topro i 2015 ble splittet i flere selskaper. Den kommersielle virksomheten er samlet i selskapet Topro Industri, og skal stå på egne ben.

– Våre hovedeiere, som i hovedsak består av kommuner og Oppland fylkeskommune, har bedt oss om å finne private eiere for Topro Industri. Vårt mål er å øke rullatorproduksjonen i året til rundt 200.000 enheter om noen år, sier administrerende direktør Rune Midtun i Topro.

I 2015 fikk Topro Industri et minusresultat på fire millioner av en omsetning på 228 millioner kroner.

– Resultat i 2016 blir vesentlig bedre, sier Midtun.

Utsatt for kopier

Topro-sjefen har ingen planer å flagge ut rullatorbedriften.

– Vi skal fortsette å produsere her på Gjøvik, sier han.

En av Topros største utfordringer er utenlandske selskaper som kopierer deres produkt.

– I fjor høst var vi på en messe for hjelpemidler i Tyskland og fant 82 kopier av «Troja». Dette får vi ikke gjort så mye med, bortsett fra å utvikle bedre produkter enn hva våre konkurrentene klarer, sier Midtun.

Han ser store fremtidsmuligheter i den kommende store eldrebølgen i Europa:

– Rullatoren er et fantastisk hjelpemiddel som holder folks aktivitet oppe og hindrer isolasjon.

Artikkelen er hentet fra Dagens Næringsliv

Geir

Tilbake til aktuelt
KONTAKTPERSONER

Prosjektkoordinator
Lars Rognås
lars.rognas@sintef.no
Tlf: 4085216

AKTUELT

Informasjonsmøte om Omstillingsmotor
Gjennom Omstillingsmotor kan du få hjelp til ditt kompetanseløft. NCE Raufoss fått ansvar innen avansert produksjon, og målet er å bidr...
Les mer ›››
- Gjøvikregionen er vekstmotoren
- Gjøvikregionen befester sin posisjon som motor for vekst og utvikling i Innlandet, sier Innovasjon Norge-direktør. ...
Les mer ›››
Workshop on Industry 4.0
Do you need help from industrial experts on Industry 4.0? Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) and SINTEF are arranging a jo...
Les mer ›››
Dokka Fasteners og NTNU samarbeider om smarte bolt
Innen fire år skal det bygges et kontrollsenter på Dokka der bolter i hele verden selv skal fortelle når de må vedlikeholdes. ...
Les mer ›››

NYHETER

Nyhetsbrev