Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Bil større enn våpen

03.01.2018

Bildelprodusenter investerer stort på Raufoss. Nå er det flere som jobber med bil enn med forsvarsprodukter.

 Alt fra støtfangere til hydrogenbeholdere til kjøretøy produseres på Raufoss.

– Det er en fortelling om et lite bileventyr midt opp i skogen, sier Leif Bronken (69).

Bronken blir ofte kalt for «Mr. Bil» på Raufoss. Han var aktivt med på omleggingen fra forsvarsprodukter til sivile produkter ved tidligere Raufoss Ammunisjonsfabrikker.

– Årsaken til at bildelprodusentene overlever på Raufoss, er at virksomhetene har utviklet spesialkompetanse innenfor enkelte materialer og teknologi. Det er ikke lett å kopiere disse produktene. Samtidig er bedriftene automatiserte. Det er en liten gjeng totninger på hver robot, sier Bronken, som er konsulent for hjulopphengprodusenten Raufoss Technology.

Aller flest på bil

På Raufoss er det blitt produsert forsvarsprodukter siden 1896.

I dag har bildelprodusentene over 1200 ansatte på Raufoss, mens forsvarsvirksomheten Nammo har rundt 700 ansatte på Toten. Totalt ble det solgt bildeler fra Raufoss for over 3,3 milliarder i 2016.

Den største bildelvirksomheten på Raufoss er tyske Benteler Automotive. Selskapet omsetter for underkant av to milliarder kroner og produserer støtfangere og hjuloppheng.

– Vi er markedsledere av støtfangere i aluminium og leverer blant annet til Audi, BMW, Daimler, Porsche, Opel, Toyota og Volvo. De aller første støtfangerne leverte vi til Volvo i 1967 til 142-modellen, sier Roger Kyseth, daglig leder i Benteler Automotive Raufoss as.

Svensk drahjelp

Dagens bildelindustri på Toten ble skapt gjennom en avtale mellom Norge og Volvo i 1957.

– Ledelsen i Volvo-konsernet tok kontakt med norske myndigheter for å kunne eksportere flere biler til Norge. Den gang var det bilrasjonering. Volvo ønsket å få tildelt en større kvote gjennom en spesialavtale med kjøp av bildeler fra Norge. To bedrifter ble utpekt til å produsere bildeler; Kongsberg Våpenfabrikk og Raufoss Ammunisjonsfabrikker, sier Bronken.

Og fra 1957 økte kvoten for import av Volvo-biler i Norge markant.

I 1995 ble Raufoss Ammunisjonsfabrikker delt i to – i en bildel- og en forsvarsdivisjon. Bildelvirksomheten ble senere splittet og solgt, men selskapene forble på Raufoss.

Ett av dem er svenskeide Plastal som utvikler og produserer lakkerte støtfangere og har 150 ansatte. I 2016 omsatte selskapet for 240 millioner kroner og oppnådde en resultatgrad på over 13 prosent.

– Omsetning og driftsresultatet i 2017 blir på omtrent samme nivå som i 2016, sier Ole Testad, daglig leder i Plastal.

Raufoss fremfor andre

Flere av bildelvirksomhetene satser stort. Benteler har nylig investert i en ny ekstruderingspresse og tilbygg for til sammen 230 millioner kroner.

– Dette gjør vi for å bli enda mer konkurransedyktige, sier Kyseth.

For to år siden vedtok Raufoss Technology å flytte produksjon av enkelte Volvo-deler fra Kina til Toten. I 2017 åpnet selskapet en ny fabrikk i Hunndalen etter å ha investert 50 millioner for produksjon av hjuloppheng for Volvos biler til det europeiske markedet.

Bronken understreker at dersom bildelvirksomhetene på Raufoss skal overleve, må selskapene etterleve strenge krav.

– Virksomhetene må fortsette å henge med i den teknologiske utviklingen og rekruttere og utvikle gode ingeniører og teknikere. Raufoss er ikke et sted man kan slappe av, sier Bronken.

Sak hentet fra DN
Tekst: Øyvind Finstad
Foto: Mikaela Berg

Geir

Tilbake til aktuelt
KONTAKTPERSONER

Prosjektkoordinator
Lars Rognås
lars.rognas@sintef.no
Tlf: 4085216

AKTUELT

Klynger og nettverk i Innlandet
«En næringsklynge er en konsentrasjon av kunnskapsbedrifter - små og store - som samhandler og innoverer gjennom utstrakt grad av ko...
Les mer ›››
Hexagon Ragasco har nådd en ny milepæl
Enda et mål er nådd for Hexagon Ragasco: selskapet feirer at 15 millioner gassbeholdere er solgt over hele verden. ...
Les mer ›››
Utreder mulighet for batterifabrikk i Gjøvikregio
NCE Raufoss og Total Innovation er engasjert i flere prosjekter ved industriell satsing på batteriproduksjon. Nå får partnere penger til ...
Les mer ›››
Profil-Lakkering AS blir en del av Hydal Aluminium
14. September signerte Hydal Aluminium Profiler en avtale om kjøp av samtlige aksjer i Profil-Lakkering AS. Gjennom nesten 30 år har bedri...
Les mer ›››

NYHETER

Nyhetsbrev