Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Dobler ansatte etter økt salg av bildeler

04.01.2018

Tysk bildelprodusent satser sterkt på Raufoss. Antall ansatte er mer enn doblet siden 2010, og omsetningen øker kraftig.

 

Fabrikksjef Thomas Häfner i Steertec Raufoss går gjennom bildelfabrikken.

– Kunnskapen de ansatte har her, kan vi ikke overføre til andre land. Kompetansen er unik. For å kunne jobbe i denne bedriften må man være dyktig, ha god utdannelse og dessuten gjennomføre en intern dyktighetsprøve, sier Häfner.

Sender mer til Kina

Han er på et av sine mange besøk på Raufoss. Häfner sitter i konsernledelsen i den tyske bildelprodusenten Willi Elbe Group, som eier Steertec Raufoss og har fabrikker i flere land.

– Raufoss-fabrikken har en nøkkelposisjon med ansvar for produksjon av aluminiumsdeler til styresystemer for Daimler, BMW, Audi og Porsche. Delene videreforedles i Willi Elbe gruppens fabrikker i Tyskland, Sveits, Bulgaria, Mexico og Kina, sier Häfner.

Han tar opp en del.

– Denne skal til en Mini, et bilmerke som BMW eier. Vi lager også deler til Rolls-Royce for samme eier. Styresystemene vi produserer brukes fra de minste til de største bilmodellene. Alle delene vi produsere er forskjellige, tilpasset hver modell.

På en kasse i fabrikken står en lapp på kinesisk.

– Den skal sendes til Willi Elbe i Nanjing i Kina.

– Og hvor stor er Raufoss-fabrikkens eksport til Kina?

– Rundt 20 prosent av omsetningen sendes til Kina. Den andelen skal økes til mellom 30 og 35 prosent, sier Häfner.

Hard omstilling

Det tyske konsernet kjøpte i 2001 en av bildelvirksomhetene til tidligere Raufoss Ammunisjonsfabrikker. I flere år slet de tyske eierne med lønnsomheten i Raufoss-selskapet.

Syv år senere besluttet konsernledelsen å konsentrere seg om kun å produsere styrekomponenter til biler på Raufoss i aluminium. Omleggingen skjedde samtidig mens bilindustrien verden over ble rammet av finanskrisen.

– Vi måtte redusere bemanningen hardt. I februar i 2010 var det 33 ansatte igjen i fabrikken som tidligere hadde 140, sier Häfner.

Stor-bil-satsing

Etter en grundig vurdering besluttet de tyske eierne å bygge en ny fabrikk på Raufoss utenfor portene til den tidligere ammunisjonsfabrikken. Det ble gjort for å redusere kostnader og for å få lokaler tilpasset produksjonen

– Vi fikk god støtte av ordfører og lokalpolitikerne. Vi fikk tildelt tomt med muligheter for ekspansjon. Og noen år etter at vi flyttet hit, trengte vi mer plass. I fjor bygget vi fabrikken ut til dobbel størrelse. Totalt er fabrikken nå på 8500 kvadratmeter. Vi har investert over 130 millioner i nye lokaler og utstyr på Raufoss siden 2010, sier Häfner.

Fabrikksjefen opplyser at antall produserte deler i fabrikken har økt fra tre millioner i 2010 til syv millioner i 2017.

– Målet er å produsere 11 millioner enheter i nær fremtid.

Vekst-maskin

Og omsetningen øker. Siden 2009 har omsetningen i Steertec økt med 457 prosent – fra 28 millioner til 156 millioner kroner i 2016.

Bildelprodusenten var i år en såkalt gasellebedrift, og var dermed blant selskapene i Norge som mer enn doblet omsetningen i løpet av de fire siste regnskapsårene.

– I 2017 vil vi omsette for rundt 180 millioner kroner, sier Häfner.

Fabrikksjefen legger ikke skjul på at en svak norsk krone er bra for selskapet.

– Kostnadene betaler vi i norske kroner og produktene selger vi i euro gjennom konsernet.

Doblet ansatte

Selskapet har mer enn doblet antallet ansatte siden 2010.

– Nå er vi 80 ansatte. Jeg tror ikke vi vil behøve flere ansatte, selv om vi vil produserer mer de neste årene. Det skyldes økt grad av automatisering, sier Häfner.

– Men hvorfor vil et tysk selskap produsere bildeler i høykostlandet Norge?

– Selv om lønningene er høye i Norge, er kompetansen og ekspertisen blant de ansatte meget god. Samtidig er automatiseringen høy. Man må heller ikke glemme at Norge har meget lave strømpriser som utgjør en tredjedel av det vi betaler i Tyskland.

Norsk styrkeprøve

Häfner legger ikke skjul på at bedriftskulturen i Norge er forskjellig fra han er vant med i Tyskland.

– For å ha suksess i et annet land må man lære språket og kulturen. I Norge bestemmer vi ting sammen, sier Häfner.

Han går i samme type arbeidsklær som «gutta på gølvet».

– Vi har lært av hverandre, og har etablert en egen Steertec-kultur. En utvikling som har vært vesentlig for vår vekst.

På kontoret til Häfner står et par langrennsski mot veggen.

– Ja, de kjøpte jeg da jeg svarte ja på et spørsmål fra kolleger for noen år tilbake om å melde meg på Birkebeinerrennet, sier Häfner.

Det var bare et stort problem for fabrikksjefen som skulle gå de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer på ski.

– Jeg hadde bare gått fire timer på ski i mitt liv, og begynte å trene hjemme i Stuttgart. Det var det tøffeste jeg har vært med på i mitt liv. Jeg brukte ni timer. De siste fem kilometerne mot Lillehammer ble jeg stadig stoppet av vakter som lurte på om jeg trengte hjelp. Jeg hadde smurt meg bort og hadde store lag med snø og is under skiene.

– Men jeg fullførte rennet, og fikk medalje. Da jeg endelig kom til Lillehammer, lurte jeg på hvor mine kolleger var. De var kommet i mål for lenge siden, og hadde allerede drukket flere øl, sier Häfner.

Han har ikke mistet troen på Norge etter styrkeprøven over fjellheimen.

– Felles anstrengelse har styrket samarbeidet i bedriften ytterligere. Og det er ingenting i veien for at vi kan utvide fabrikken på Raufoss enda mer, dersom det blir nødvendig i fremtiden, sier Häfner.

Sak hentet fra DN
Foto: Fredrik Solstad
Tekst: Øyvind Finstad

Geir

Tilbake til aktuelt