Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

HY5 klar for verden med 3D-printet protese

08.01.2018

Raufoss-bedrift lanserte protesen sin rett før jul.

 
I en intens periode har gründer Jos Poirters i samarbeid med blant andre Christian Fredrik Stray jobbet intenst med å utvikle en ny, banebrytende protese. Det startet på Lillehammer og i vår fortsatt arbeidet innenfor portene på Raufoss Industripark da bedriften flyttet dit.

Onsdag før jul ble produktet lansert for det norske markedet. Ifølge Aftenposten vil protesen bli lansert i Sverige, Danmark, Finland og Canada neste år. Deretter er planen å «ta» verden.

Kunnskap

– Vi har hele tiden tenkt globalt. I Europa og USA finnes flere hundre tusen mennesker med behov for håndprotese, globalt finnes millioner. Med den rette teknologiplattformen vil vi kunne produsere håndproteser lokalt, basert på data samlet inn om brukeren, sier administrerende direktør Christian Fredrik Stray til Aftenposten.

Hy5 (uttales Highfive) valgte Raufoss for å dra nytte av Sintef og all annen kunnskap som finnes i industriparken.

– Vi har etablert oss her for å industrialisere og etter hvert også produsere, uttalte administrerende direktør Christian Frederik Stray som pekte på material- og produksjonskunnskap og erfaring med 3D-printing som viktig for valget av Raufoss industripark som sted for industrialisering da Oppland Arbeiderblad intervjuet han i mars.

Bedriften har fått økonomisk støtte fra blant annet Innovasjon Norge, men også fra det lokale investeringsselskapet Komm-In som har Vestre Toten kommune, Oppland fylkeskommune og nå også Gjøvik kommune inne som bidragsytere.

3D-printet titan

Selskapet har nå ni ansatte, og har ambisjoner om å vokse.

– Den store fordelen med vår protese er det adaptive grepet. Det betyr at de seks leddene i fingrene former seg etter objektet som man griper – uansett hvilken form objektet har, uttalte gründer og teknisk sjef Jos Poirters til OA i mars.

Selve fingrene er 3D-printet titan. Protesen styres av signaler fra hjernen som fanges opp av sensorer koplet til musklene i armen.

Saken hentet fra Oppland Arbeiderblad.

Geir

Tilbake til aktuelt
KONTAKTPERSONER

Prosjektkoordinator
Lars Rognås
lars.rognas@sintef.no
Tlf: 4085216

AKTUELT

Profil-Lakkering AS blir en del av Hydal Aluminium
14. September signerte Hydal Aluminium Profiler en avtale om kjøp av samtlige aksjer i Profil-Lakkering AS. Gjennom nesten 30 år har bedri...
Les mer ›››
Hexagon Ragasco bygde 100 000 gassbeholdere for VW
Hexagon Ragasco bygde 100 000 gassbeholdere for VW. ...
Les mer ›››
Fire millioner til Raufoss-miljøet
Fylkesutvalget har bevilget fire millioner kroner til aktiviteten hos NCE Raufoss i 2018. ...
Les mer ›››
Informasjonsmøte om Omstillingsmotor
Gjennom Omstillingsmotor kan du få hjelp til ditt kompetanseløft. NCE Raufoss fått ansvar innen avansert produksjon, og målet er å bidr...
Les mer ›››

NYHETER

Nyhetsbrev