Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Dokka Fasteners og NTNU samarbeider om smarte bolter

22.02.2018

Innen fire år skal det bygges et kontrollsenter på Dokka der bolter i hele verden selv skal fortelle når de må vedlikeholdes.

 

– Vi begynner å bygge i 2020. Vi skal skape innovative nye arbeidsplasser her på Dokka, sier en framoverlent administrerende direktør Lars Frederiksen hos Dokka Fasteners.

Men før dette skal altså et forskerteam fra NTNU finne ut hvordan det skal formidles informasjon fra hver eneste bolt, helt automatisk.

– Det er ambisiøst, men vi skal klare det, sier professor Michael Cheffena ved NTNU på Gjøvik.

Han har med seg to doktorgradsstipendiater i arbeidet fram mot å skape de intelligente boltene, og prosjektet er støttet av Regionalt forskningsfond med fire millioner fram til 2020. Fra Dokka Fasteners ledes prosjektet av deres utviklingsdirektør Ann-Kirsti Seiersten.

Sparer millioner
Visjonen er altså at hver enkelt bolt, eller i det minste de vesentligste boltene, i for eksempel en gigantisk vindmølle skal ha en innretning som sender informasjon til kontrollsenteret på Dokka om hva slags belastning den er utsatt for. Hvis belastningen endrer seg, kan Dokka Fasteners melde dette ut til sine kunder som så kan gå direkte til den aktuelle bolten å enten stramme den til eller gjøre annet vedlikehold.

– Alle vil ha dette. Det kommer til å bli en enorm suksess, sier Frederiksen.

Han har nevnt prosjektet for sine største kunder og de er veldig interesserte i å høre mer.

– De vil nesten ikke prate om annet, sier Frederiksen.

Han forteller at eierne av vindmøller og innen olje og gass vil spare millioner på millioner av dollar.

– Senest om fire år har vi et kontrollrom her på Dokka hvor vi kan kontrollere hvordan boltene har det. De trenger ikke dra ut og drive vedlikehold – vi kan fortelle at boltene har det bra, sier han.

Mange vil sikkert huske katastrofen med oljeplattformen Deepwater Horizon og den enorme utblåsningen der 11 personer mistet livet.

– Horizon skjedde blant annet fordi en bolt ikke hadde nok torch. Vi skal ikke bare redusere vedlikeholdsutgifter, vi skal redde liv, sier Frederiksen.

Må tenke nytt
Det finnes ulike systemer for overvåkning av konstruksjoner i dag også, men NTNU og Dokka Fasteners vil finne en helt ny metode som gjør det mulig å kontrollere hver enkelt bolt. Hvordan de har tenkt ut selve løsningen må de av konkurransemessige hensyn holde litt hemmelig.

– Innovasjon er den eneste måten å jobbe på. Vi bruker mye tid på hva kunden ikke vet han trenger i morgen. Men dette vil alle ha, sier Frederiksen.

Han understreker at de har den meget sterke eieren Würth i ryggen, noe som gjør at de har midler til å drive forskning og utvikling og at de også kan levere direkte fra det internasjonale selskapets mange lagre rundt i verden.

– Vi er i 84 land og har 85 varelagre bare i USA. Vi er den eneste globale leverandøren av bolter og vi er en lokal leverandør – overalt, sier Frederiksen.

Best på Dokka
Frederiksen sparer heller ikke på de store ordene i omtalen av fabrikkanlegget på Dokka, der Würth har investert cirka 300 millioner i automasjon siden de tok over i 2008.

– Vi er verdens mest innovative og avanserte bolteprodusent. Ingen er i nærheten av oss. Våre konkurrenter løfter bolter fra en maskin til en annen, sier Frederiksen.

Han forteller at de har et sterkt navn i bransjen og at det finnes fem andre bolteprodusenter som leverer kvalitetsbolter, men at når det handler om store bolter er det ingen som kan konkurrerer mot Dokka.

Tekst og foto: Per Skjønberg

Sak hentet fra Oppland Arbeiderblad

Geir

Tilbake til aktuelt