Besøk oss på Facebook!Send oss en mail 

Nammo til månen

28.05.2019

Nammo har inngått en kontrakt med European Space Agency (ESA) for å utvikle en rakettmotor for et framtidig oppdrag til månen. Nammo vant i skarp konkurranse med tysk og fransk romfartsindustri.

Nammo har signert kontrakt med ESA om å være med på et prosjekt som skal sende raketter til månen. Det skal bygges en romstasjon som går i bane rundt månen, og en månelander skal sendes ned for å lande på månen og ta av igjen. Dette er planlagt innen 2026. I tillegg er planen at det skal sendes astronauter til månen noe senere, sent på 2020-tallet. Nammos rakettmotor er blant annet tiltenkt rollen med å løfte månelanderen opp fra månen igjen. Den nye rakettmotoren fra Nammo er under utvikling av ESA i samarbeid med kanadiske og japanske romfartsselskaper.

Befester posisjonen
– For oss er det viktigst at dette befester vår posisjon som en av de ledende på rakettmotorer i europeisk romfartsindustri. Vi vant dette oppdraget i konkurranse med fransk og tysk industri, sier Onno Verberne, Nammos direktør for forretningsutvikling for romfart. Når Nammo skal utvikle en ny rakettmotor, vil de bruke erfaringene de har med Nammos Nucleus-prosjekt og Leros-rakettmotor. Leros produseres i Nammo Westcott i England. Disse motorene har vært med på mer enn 70 oppdrag i rommet. Nucleus-miljøet på Raufoss som skjøt en rakett opp i rommet i fjor høst, har vært helt avgjørende for at ESA valgte Nammo, mener raufossingene. – Denne innledende kontrakten sikrer at vi er om bord, og vi håper vi til slutt kan bli valgt som leverandør av den endelige motoren. Å komme til månen ville være veldig bra, og å bli med å sende mennesker til månen og tilbake ville være helt fantastisk. Nammo har virkelig muligheten til å bidra til å lage historie, sier Verberne.

Gjennombrudd
Verberne karakteriserer kontrakten som et gjennombrudd for Nammos rakettmotorteknologi. Teknologien blir utviklet av Nammo Raufoss i samarbeid me med sin britiske søsterbedrift Nammo Westcott. – Westcott har erfaring med den type drivstoff som i dag brukes til utforskning i rommet, mens vi på Raufoss har systemkompetansen for å bygge et komplett system for dette, sier Verberne som mener samarbeidet mellom de to Nammoselskapene ble sett på som spesielt interessant for ESA.

Først en studie
I henhold til den nåværende kontrakten vil Nammo først gjennomføre en studie (fase A) som skal velge fram et design for motoren som er egnet for selve romfartøyet, Lunar Ascent Element. I en senere fase, som er planlagt å starte allerede neste år, starter selve utviklingsarbeidet. Mens den nåværende kontrakten er for utviklingen av stigningsmotoren for ubemannede fartøy, kan samme motor og teknologi også fungere som grunnlag for å løfte et bemannet kjøretøy til månen. Studiefasen av kontrakten er verdt fire millioner kroner, mens de neste fasene hvor motoren utvikles, har en forventet verdi på 70-80 millioner kroner. – Kontrakten sikrer de arbeidsplassene vi har, men omsetningsøkningen vil også bidra til noen flere arbeidsplasser, sier direktøren.

Fin bekreftelse
Kontrakten til Heracles er den andre på kort tid for Nammo romfart. Det er ikke lenge siden Nammo fikk en kontrakt for å levere et system med små rakettmotorer som skal hjelpe neste versjon av den europeiske romraketten Vega med å posisjonere seg i rommet. Vega-kontrakten er verdt 19 millioner euro (183 millioner kroner). – Dette er tilsvarende teknologier så det bekrefter at våre investeringer i ny teknologi, nye produksjonmidler, testfasiliteter og bygninger her på Raufoss, var riktig. Vi ser nå ut til å få aktivitetsøkningen som var planlagt, sier Verberne.

Sak fra Oppland Arbeiderblad. Journalist: John Berget

 

NCE Raufoss

Tilbake til aktuelt